Aquesta la vaig dibuixar i avui l’he feta, pujada per muntanya fins el cim de la Coma Morera i baixada per corriols i trialeres, tot i que té un parell de quilòmetres de carretera a la tornada.

Sortim del pàrquing d’Osseja i encarem la baixada al llac i cap a la pujada per pista del càmping de Palau de Cerdanya.

Des d’allà comencem a pujar i no pararem fins arribar al cim, hi ha una única pujada, d’uns 18km i un pel més de 1000 metres de desnivell positiu, ens durà un pel menys de dues hores.

Primer creuament anem a la dreta, tot i que per l’esquerre arribes al mateix lloc, m’agrada més la dreta personalment, perquè la pista està més trencada i no trobarem cotxes segur.

Quan s’ajunten ambdues pistes a dalt, seguim pujant per la pista principal, no la deixem en cap moment.

Al quilòmetres 5 a l’esquerre, trobem l’entrada al Mas Tartas, una excursió molt maca, tot i que la baixada amb bici es curta.

Seguim pista amunt, al quilòmetre 6,7 aproximadament, trobem un desviament, seguim pista principal amunt, girem a la dreta.

Anem agafant desnivell i pujant per pista fins que passem per sobre d’un “pas canadenc”, el típic que hi ha unes barres a terra perquè els animals no puguin passar, a partir d’aquí seguim pista amunt i trobem de cop que gira a mà esquerre la pista principal, i a la dreta hi ha un camí menys transitat tancat amb una tanca elèctrica.

És el quilòmetre 9 aproximadament, durem entre 45 i 50 minuts de pujada.

Passem pel lateral de la tanca i seguim pedalant, trobarem un cartell que ens indica per anar cap a Vilallobent.

Seguim per la pista que va variant de desnivell, però es pot fer molt bé fins el quilòmetre 15 aproximadament, on la pista s’acaba i comencem a pedalar de pujada “camp a través”.

Es un camí que està molt poc marcat i amb l’aigua del desgel i les pluges, hi crec la herba i costa molt de pedalar, es com si algú t’agafés la bici per darrera. On habitualment hi aniries amb un parell menys de pinyons, has de posar-los de més per poder avançar, es molt lent i cansa, però es va fent.

A partir d’aquí fins al cim, es un terreny d’aquest estil.

Hi ha un parell de pujades molt fortes i curtes, la primera es fa bé amb tot posat i la segona l’he aconseguit fer, però el Garmin m’ha marcat 177 ppm que és el meu 100%, es a dir, has de donar-ho tot, poca estona.

M’he trobat vaques i cavalls pasturant per tot arreu, et miren estranyats i llestos, ni fan res (si no els espantes ni t’hi apropes) ni molesten, tot el contrari, es molt bonic perquè no estic acostumat a trobar-me’ls.

La part final, on ja veus la piràmide de pedra que marca el cim de la Coma Morera, té un desnivell constant que t’obliga a pujar amb tot el ferro posat, en el meu cas, amb el 50 a darrera, però es va fent lentament fina arribar-hi.

M’ha marcat fins el cim 1h 50m amb 18km i un desnivell de més de 1000 metres.

Foto de rigor i la tornada, tot i que haig de perfeccionar-la, segur que hi ha d’haver un corriol de baixada, es fa fins el creuament de les 2 carreteres que pugen, per carretera de baixada.

Com que no m’agrada la carretera, he baixat camp a través evitant tot el que he pogut carretera fins el quilòmetre 21 on comença la trialera de baixada.

La tinc marcada com a Trialera 5 Estrelles, es realment espectacular, factible, es pot fer sense problemes i la velocitat que s’agafa depèn de cadascú.

M’he trobat que amb la pluja d’aquest juny, està tot molt més verd i ha crescut tot molt, però també ha d’haver baixat molt aigua en poc temps, perquè els corriols de baixada tenien molta més pedra solta i reguerots, que no fan més que haver de vigilar un pel més baixant, res més.

Es baixa d’una tacada fins el quilòmetre 24, on s’ha de creuar la carretera i seguim baixant fins a la taula d’orientació d’Osseja, uns 750 metres de baixada.

Allà hi ha un desviament a la dreta que està molt tapat, no està gent ben marcat, però la baixada segueix per aquí.

Anirem a buscar la granja de vaques que hi ha a sota, es veu perfectament, però anirem seguint el corriol de baixada fins trobar la pista que ens durà a la granja i just passar la granja, a la dreta, hi ha una trialera de baixada que jo li dic els “tobogans”.

No s’ha de pedalar en cap moment, es 1,3km de baixada per un corriol estret que només has d’anar frenant i agafant els revolts a mida que ho va demanant el corriol, es molt bonic.

Et deixa al càmping d’Osseja i pels carrers interns del poble anem de nou fins el pàrquing d’on hem sortit.

A mi m’han sortit 28,97km que he fet amb 2h 27m a una mitja de 11,8km/h amb un desnivell de 1061 metres positius i negatius de 1020 metres. Hem de contar que la baixada son uns 9 (6 de corriols i trialeres) quilòmetres i que tardarem uns 30 a 40 minuts, es realment espectacular. La cadència mitja de 68 rpm, la potència mitja de 184W, la màxima de 720W, la mitja cardíaca de 132 ppm que és el meu 75% i la màxima de 177% que és el meu 100%. Em diu que el treball aeròbic ha estat de 4,8 sobre 5 i l’anaeròbic de 3 sobre 5, amb una carrega d’exercici de 334, benefici inicial augmentar el llinda d’àcid làctic, perfecte. El consum energètic de 1851 calories i temperatura perfecte, amb sol i sense vent una mínima de 12 graus i una màxima de 20, la mitja de 15,4 graus.

Aquí us deixo el track d’avui.

Total distance: 29410 m
Total climbing: 1129 m
Total descent: -1063 m
Download file: 16_06_2023.gpx

Per descarregar la ruta en format GPX has de fer un click al botó de sota de la gràfica que diu “descargar” amb el botó dret del ratolí i “guardar link como”, et donarà l’opció de guardar-ho en format .GPX al teu ordinador. Si et cal ajuda fes click aquí.

El SRAM Eagle X01 ASX que li he muntat dona informació amb la App sobre potència per cada pinyó i de temps d’us durant la ruta de cada pinyó, es pot veure que hi ha pujada de sobres. No duc un 32 dents de SRAM sinó un Rotor Qring de 32 amb un InPower 2, per això em dona potència per cada marxa que poso.

Digues si t'ha agradat

Comparteix