Ja de ben petit em cridava l´atenció, era una zona desèrtica per on passava any rera any, ja sigui en cotxe o autocar per gaudir d´unes vacances, alguna cosa m´atrau d´ell, no se si són les seves temperatures extremes, el paisatge àrid……els Monegros, aquella N-II passant Fraga, Candasnos, Alfajarín ja a les portes de Saragossa. D´adolescent, a finals dels 90, hi ballava sobre d´ell al Monegros desert festival, hores i hores de techno, pols i deliri sota la Lluna i el Sol del desert, però amb els anys i una altre manera de gaudir del cap de setmana, m´ha tornat a portar allà, aquesta vegada pedalant sobre d´ell.

Fa una any que vaig participar a la Orbea Marathón a Sariñena, em va agradar, però aquesta Trotamons  de Fraga no la coneixía, veig el recorregut de 100 km. amb 1200 de desnivell, em convenç i m´inscric.

4 graus de temperatura al punt de sortida, ja sortia el Sol a Fraga, 400 participants on escollien el recorregut de 100 km. o 50 km., 8 del matí i comencem, uns primers 15 km de pujada posen a cadascú al seu lloc, les “màquines” amb les seves 29 volen, em marco un ritme conservador que fos còmode, en arribar dalt, en ple desert, un vent de cara em fa tremolar les cames, Deu ni do ja al km 25 com anava i el que quedava.

Km 40, Candasnos, primer avituallament, barreta, fruits secs, Aquarius i seguim, no vull perdre molt temps, em vaig sentir millor, potser em faltava alguna cosa a l´estómac ja que l´esmorzar de casa de les 5 del matí, a saber on era., arribem al 50 en un moment, m´està passant volant la cursa, miro al meu voltant i paro uns segons ja que molts records em sobten, som a les portes del recinte on es fa el festival abans mencionat, es fantasmagòric veure aquella immensitat d´hectàreas buides quan saps que una vegada l´any, s´omple de milers de persones.

Arribem, cap al 60, a una zona de pistes llargues d´aquelles que no es veuen el final, kms. davant teu, baixo el cap, junto genolls, abdómen apretat i a tirar, torna a bufar el vent, m´ajunto a un grup que marquen un bon ritme, em va bé.

Km. 75, Ballobar, avituallament, plàtan, Aquarius, barretes a saco i ràpid, 5 km de forta pujada que ja amb el que portes a sobre s´et fan llargs, però repassant el perfil sabia que a partir del 82 tot anava de baixada.

Km. 90 Velilla del Cinca, últim avituallament, vaig parar, no em feia molta falta però tenia gana, a partir d´aqui tot era pla, bordejant el riu Cinca, uns últims 10 km de camí ràpid de pedres que fan que el cul ja no sàpigues ni com posar-lo, mosquits per tot arreu,  treus forces d´on sigui i ja Fraga.

Arribo a meta després de 5 hores i 5 minuts, 102 km a una mitja de 20´2 km/h i unes 3450 calories cremades, bossa d´obsequis, plat de pasta, beguda, dutxa, xerrada amb assistents d´arreu d´Aragó, País Basc i Navarra i carretera fins a Vilanova. A sigut molt guapa, m´ha agradat, el paratge es molt semblant a la Orbea Monegros però amb la gran diferència que en la de Sariñena són 6000 tios i aquí 400. Felicitar a la modesta organització que crec que amb pocs recursos fan una molt bona feina, bons avituallament, bones indicacions de ruta. Pròxima setmana Portals de Montserrat, running bombers, Orbea Monegros……..

Digues si t'ha agradat

Comparteix