Imagineu-vos que volem saber o comparar com es de dura una ruta o una proba. Com podem saber si la ruta que fem habitualment i la que ens diu el nostre amic ??? es més o menys dura que la que fem habitualment? Difícil, oi? (segurament sempre serà més difícil la que ens diuen que la que fem nosaltres, però….)

Bé dons, hi ha una gent que han desenvolupat una pàgina web on per una seria de algoritmes matemàtics que varien entre alçades, pendents, kilòmetres, etc et donen un índex de duresa. Duresa no es igual a dificultat, ja que pot ser que tinguem una baixada molt dura i estiguem més entrenats, això tindrà a veure amb la duresa de la ruta, però no pas tot es dificultat.

Aquesta gent tenen una pàgina web que es diu: http://www.ibpindex.com/. Si entreu aquí podreu trobar un detall del que fan, es gratuïta, això ja es un gran que, i permeten descarregar-te un aplicatiu que et pots muntat al teu PC i fer la tasca de carregar la ruta en el format que vulguis, en suporta molts. La resta dels càlculs ens fa contra la seva pàgina web i et retorna un document que es pot imprimir molt curiós, hi ha una Gráfica i una sèrie de dades de la ruta que has fet amb el teu temps, etc, tot i que deixa ben clar que això no es fa servir per calcular el nivell de duresa. Si per la raó que fos haguessis de fer una conversió de format, com es normal si utilitzes un GPS de Garmin tipus EDGE o Forerunner que fan servir el format course en contes d’un format més senzill i estàndard, has d’entrar a la web: http://www.gpsies.com i anar a l’apartat convertir, allí pots carregar un format del garmin típic i convertir-lo al que vulguis, a més et pot recalcular l’alçada, a vegades es bo quan la ruta l’has dibuixat tu amb el CompeGPS i la vols passar al Garmin.

Això es bo perquè podem fer una ruta que no coneixem amb el CompeGPS i seguidament passar-la per la web de l’IBP, així poder saber el nivell de duresa i poder-la comparar amb les rutes que fem habitualment, es més senzill poder saber com estem de preparats per una cursa o per una ruta si el nivell de duresa es igual, major o menor del que fem habitualment.

El cas es que nosaltres ens estem preparant per fer Pedals de Foc el primer cap de setmana de juliol, la pega més important es saber com son els 3 dies de Pedals de Foc en comparació amb el que fem habitualment, gracies a aquesta eina ja ho hem pogut comparar.

Pedals de Foc en 3 dies no baixa de 300 IBP, i diguem que el que més s’apropa a 300 es el tercer dia, el primer i el segon són molt durs. Nosaltres habitualment fent un Sitges-Begues-Olesa-Sitges estem fent IBP’s de 170 aproximadament, o sigui que ens falta molt encara per poder trobar una duresa semblant a l’IBP del tercer dia de Pedals de Foc.

Aquest dissabte passat vaig fer una proba, senzillament vaig llevar-me molt d’hora i vaig sortir sol, primer em vaig llevar a les 5 però no hi havia llum, vaig decidir dedicar una hora més al llit i em vaig tornar a posar el despertador a les 6. Ara ja hi havia més llum tot i que era fosc. Em llevo, em vesteixo i vaig cap al garatge. A les 6:20 ja es pot sortir, hi ha suficientment llum, tot i que les ulleres no les portava posades.

Vaig fer un Sitges – Begues per la Plana Novella – Olesa de Bonesvalls per carretera – Can Grau – Massets – i a la tornada cap a Sitges vaig agafar el creuament cap a Campdasens, vaig baixar a Vallcarca i vaig pujar per Mas Quadrell, que per cert hi ha uns 15 o 20 metres just davant de Mas Quadrell que no hi ha tracció per l’erosió i l’aigua, amb un desnivell del 25% que no vaig poder pujar sobre de la bici i em va tocar anar a peu, i cap a Sitges.

L’índex IBP que em dona ronda els 240, no es un dia de Pedals de Foc però em vaig veure amb cames com per seguir fent 25 o 30 kilòmetres més, però per temps ja no podia, eren quasi les 10.

En resum, la ruta del dissabte, crec que la més dura que he fet mai pel Garraf, tan en nivell de duresa, com en distància, però tot sigui per preparar Pedals de Foc.

La pega es que la resta del dia estava fet una pilatrafa, es noten molt aquests 20 km de més que no fem habitualment i per postres, al anar sol sempre portes un ritme diferent, i això no vol dir un ritme més lent, sinó tot el contrari…

Penjaré la ruta en breu, estic tenint problemes amb la càrrega de mapes per part de l’Insitut Cartogràfic, em dona un error. Tot i amb això hi ha intenció de refer la web i buscar una estructura més senzilla, ja la tinc al cap, ara només em falta temps i ganes…

Apa dons, que passeu una bona setmana.

Raül

Digues si t'ha agradat

Comparteix