La ruta es anar de Sitges al Monestir de Montserrat amb BTT per muntanya (85% muntanya i 15% carretera). Està basada en el GR5 que va de Sitges a Montserrat, però amb variacions, ja que hi ha parts on no es pot ciclar però si es pot anar a peu.

En 21/05/2021 l’hem feta amb una variació de Olesa de Bonesvalls a l’Ordal, no segueix el GR5, però en canvi, es més factible de fer sobre la bici, sobretot la pujada de després de Olesa. La pengem al final d’aquesta web.

Caprabo amunt, Collet de la Fita en direcció als Masets, arribant a Can Grau per la trialera del GR5 (tornillo), el camí fins a Olesa de Bonesvalls és el mateix del GR5, sense pèrdua. Un cop a Olesa, s’ha d’anar fins a l’església i pel camí de darrere s’agafa una pista que ens ajudarà a superar el port de l’Ordal, el primer pic alt de la ruta.

Aquesta part del camí es dura i tècnica, hi ha punts d’inclinació important, jo diria que per sobre del 20% i que a vegades el ferm no és del tot consistent, amb pedres etc. Nosaltres vàrem posar el peu a terra i caminar uns metres, però poca cosa.

Després d’aquesta primera pujada forta i al cap d’una baixada igual de forta i divertida arribem a la NII que va de Vilafranca del Penedès a Barcelona pel Port de l’Ordal. La creuem per sota, passant per l’Ordal poble. Seguim pujant, tot i que després del poble ja no és tant el desnivell de pujada que ens espera al que esperem.

Sortim a un encreuament de pistes, amb uns últims metres molt durs i veiem a mà dreta una bola blanca gran que crec que és algun sistema meteorològic, es el port de l’Ordal, a partir d’aquí comença una baixada d’uns 14km fins a arribar a Gelida.

Nosaltres vàrem fer una parada a Gelida poble, al bar El Mirador. Té unes magnífiques vistes a Montserrat (objectiu) i fan uns entrepans prou bons.

D’aquí en fins a Collbató passem per una sèrie de pobles i hi ha part que es fa per carretera, vigileu amb la carretera i els cotxes, són perillosos. Aquesta part és la més ràpida i planera de la ruta, es pot fer sense cap problema.

Un cop a Collbató comencem a pujar de nou i deixem de banda el GR5 original, ja que puja directe i no es pot fer a sobre de la bici. Nosaltres anem cap al Bruc. En el nostre cas vàrem fer una parada al Bruc a hidratar-nos i menjar quelcom abans d’atacar la part final de la ruta. Del Bruc al monestir han de faltar uns 18 o 20km. Després del Bruc hi ha una pujada constant que es complica els últims metres i acaba just al encreuament de la carretera del Bruc al Monestir i de Manresa al monestir. Just al parking on deixen els cotxes la gent que van a escalar a Montserrat.

Els últims 9 kilòmetres són per carretera, seguim la carretera fins al Monestir sense pèrdua. Són ràpids i amb poc desnivell. No hi ha problema per arribar amb bici fins a la plaça del monestir per la foto de rigor. La tornada es senzilla, carretera fins a Monistrol de Montserrat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins a Barcelona. Nosaltres no vàrem arribar a Barcelona, vàrem baixar a la parada de Gornal que enllaça amb l’estació de tren de Bellvitge on vàrem esperar el tren que va a Vilanova i la Geltrú i a casa de nou.

La ruta la vàrem fer en dissabte 24 de juliol del 2010. Vàrem sortir de Sitges a les 5:30 del matí i estàvem al monestir de Monserrat a les 14:30 del migdia. A sobre de la bici hi vàrem estar unes 6 hores i mitja, la resta del temps entre esmorzar, un parell de parades curtes i l’última parada del Bruc.

La mateixa ruta l’hem repetit anualment al setembre, sortint cap a les 5 del matí ens plantem al Monestir de Montserrat a les 14:30 o 15:00 sense gaires problemes.

Total distance: 78730 m
Total climbing: 3274 m
Total descent: -2598 m
Download file: Sitges - Monserrat.gpx
Per descarregar la ruta en format GPX has de fer un click al botó de sota de la gràfica que diu “descargar” amb el botó dret del ratolí i “guardar link como”, et donarà l’opció de guardar-ho en format .GPX al teu ordinador. Si et cal ajuda fes click aquí.

Aquí teniu unes fotos de la ruta del 2011

I aquí teniu unes fotos de la primera intentada al 2004, que no vàrem arribar, el Gaizka va caure i vàrem acabar a l’hospital de Martorell.

Aquesta es la segona opció, del 21/05/2021.

Un cop arribes a l’església, vas a la dreta, cap a la pista que et dur a una casa de gossos, crec que es un refugi. Segons el mapa es diu el Fondo de Covacremada, va pujant constantment i al final, hi ha un punt curt, d’un parell de metres, amb revolt a l’esquerre, amb molta inclinació.

Després d’aquest punt, hi ha una recta curta, i a l’esquerre comença una pujada forta, que es fa sobre la bici, però que t’obliga a posar-ho tot, arribes al Coll d’Esteles, sobre del Turó de les Mentides.

Cap a la dreta, hi ha un parell de pujades i baixades, i acabes en un trencall a l’esquerre que baixa a l’Ordal.

La baixada final té un desnivell important, vigilar amb la grava, si més no hi era quan l’hem feta. Arribes a l’Ordal i la resta del track es el mateix, just passar per sota del pont de la carretera, i amunt.

Aquí el post del 21/05/2021, amb detall de cada punt.

La poder descarregar en el següent link

Total distance: 80031 m
Total climbing: 2286 m
Total descent: -1616 m
Download file: Montserrat_2.gpx

Digues si t'ha agradat

Comparteix