Aquesta ruta l’hem feta en 15 d’agost del 2022, es una ruta molt exigent i amb molt desnivell en pocs quilòmetres.

Sortim del pàrquing de Osseja i anem cap al Càmping de dalt, per darrera del càmping hi ha una carretera asfaltada per un sol cotxe i sense pintar que esta relativament en bon estat, es va pujant fent zetes constantment.

La pujada son 15 quilòmetres i no té cap pèrdua, trobareu pujant que hi ha un desviament, ambdós sentits duen al mateix lloc, nosaltres hem agafat el de l’esquerre, que sembla que es un pel més curt i més exigent.

Arribem al final de tot i trobem un petit pàrquing, estem a 2150 metres d’alçada i comença una pista a mà esquerre que es va fent dura i va agafant desnivell, només hi ha un moment on baixa un pel, la resta es només pujar i agafar alçada.

A partir del pàrquing ens queden uns 10 quilòmetres per fer cim i uns 750 metres de desnivell positiu, un pel menys del que hem fet ja.

En algun punt la pista es trenca, suposo que de la neu de l’hivern, però no cal posar peu a terra, es pot fer sencera, tot i que es possible que haguem de posar tot el ferro a darrera.

De cop es veu el remuntador de l’estació d’Esquí de Puigmal, el de més amunt de tots, ens queden 4,5km per arribar al cim.

El Puigmal es el cim que es veu a la dreta del remuntador, es veu exageradament alt i lluny, però no n’hi ha per tan.

La última pujada fins al remuntador es molt dura, per inclinació i per terreny.

Creuem la pista, vigilant amb els cables que passen i seguim la pista en direcció al cim del Puigmal.

La pista es converteix en un corriol estret al cap de poca estona, però es pot seguir pedalant.

Hi ha 2 o 3 punts on s’ha de fer peu, pedres grosses i no val la pena jugar-se-la, duem massa estona sobre la bici per relliscar amb una tonteria així.

Una última baixada pel corriol i trobem una pilona que ens indica amb un cartell grog que queda un quilòmetre pel cim del Puigmal, i diu 55 minuts.

Nosaltres ens vàrem posar unes bambes al camelback, per pujar caminant amb la bici però més còmodes i per no fer malbé les sabates de bici amb automàtics.

Es puja relativament bé, però lent. Només hi ha un punt on has de carregar-te la bici a l’esquena, no es pot caminar amb la bici al costat, poden ser uns 50 metres o potser menys.

Ja es veu la creu del cim i en uns minuts arribem al cim del Puigmal, el GPS marca 2911 metres, hi haurem trigat uns 30 minuts des de la pilona que deia 1 quilòmetre.

Foto de rigor i tornada fins a la pista de l’estació pel mateix camí.

La baixada, si es té un pel de nivell, es pot fer quasi tota. Sabates de bicicleta calçades i menys el tros on s’ha de carregar la bici a l’esquena, la resta es pot fer sobre la bici sense gaires problemes.

Els únics problemes són les persones que pugen al cim o baixen i van més lentes que els ciclistes.

Un cop a l’estació, baixem la pista amb cura i pugem cap al remuntador que tenim just al davant, la pujada es per posar-ho tot a darrera.

Veiem un cartell que diu Track 5, de running i l’anem seguint, va baixant per pistes, amb cura ja que són ràpides i no tenim clar si pot haver-hi un sot o una pedra que ens faci caure, anem cansats.

Acabem a la carretera, recent asfaltada i marcada per ciclistes, si més no a l’agost del 2022.

Baixem per la carretera fins trobar una balla i tot de cotxes aparcats que no poden pujar més, seguim baixant, ara vigilant no trobar cap cotxe que pugi.

Després del primer remuntador que trobem a mà esquerre i una caseta de venda de forfaits a la dreta hi ha un pas de vaques a la dreta, marcada amb un GR, avall.

Es una pista d’uns 3 metres que està plena d’herba, no es veu el terra, hi ha alguna pedra, però poca cosa.

Baixa ràpidament i creua una carretera.

On hem agafat l’inici de la pista més amunt, la carretera es divideix, a l’esquerre es la pujada normal a l’estació de Puigmal i a la dreta es puja des de Err, una carretera estreta i poc transitada, ja que està tancada amb una balla a l’inici.

Aquesta es la carretera que hem creuat, seguim baixant i trobem un refugi de pastors, després del refugi la pista es complica més, està més inclinada, es fa més estreta i té més pedra.

Al final, hi ha uns 50 metres on hi ha molta pedra i està molt trencada, la ruta la vàrem fer 2 ciclistes, un la va baixar sobre la bici i l’altre a peu.

Acabat el tros més trencat hi ha uns 20 metres fins que trobem la carretera de nou, la que hem creuat abans i baixant passem una balla per seguir baixant i entrar al poble de Err.

Seguim baixant, amb cura, estem dins d’un poble amb carrers estrets, i anem a buscar les piscines d’Err.

Entrem cap al pàrquing i a mà esquerre al costat de les piscines hi ha una pista que puja, marcada amb un cartell petit de BTT que diu 11, l’hem de seguir fins a Nahuja.

La pujada deu tenir uns 200 o 250 metres, i després del que ja portem a sobre, és fa més dura del que hauria de ser en fred de bon matí.

Arribem a dalt a les Cases d’Amunt, seguim la pista i passem la carretera de pujada a l’estació d’esquí de Puigmal, seguim la pista fins a deixar Santa Leocadia a mà dreta, després entrem a Nahuja.

 A l’alçada de l’església deixem la BTT 11 que va cap a la dreta i agafem la BTT 2 que va cap a l’esquerre.

La part de Nahuja a Osseja es molt bonica, té un tros molt llarg que passa per entre mig d’un bosc molt tapat amb un riu, es realment un espectacle.

Entrem a Osseja, veiem l’estació de tren i entrem en un carrer que seguint-lo recte sense deixar-lo ens dur al punt de sortida, al pàrquing municipal.

Ens surten 46,18km amb un desnivell de 1622 metres, que es fan la majoria en els primers 25 quilòmetres, la meitat per carretera de muntanya des d’Osseja i la resta per pista i caminant l’últim quilòmetre. Pedalant 3h 44m i en total, ja que l’estona que caminem el GPS no conte temps 5h 23m. La temperatura al cim del Puigmal era d’uns 13 graus i mig amb un ventet que feia que tinguéssim sensació de menys temperatura, un cop a Err, estàvem 10 graus per sobre.

Aquí us deixo el track per descarregar-lo

Total distance: 48020 m
Total climbing: 1966 m
Total descent: -1962 m
Download file: cim del puigmal 2900.gpx

Per descarregar la ruta en format GPX has de fer un click al botó de sota de la gràfica que diu “descargar” amb el botó dret del ratolí i “guardar link como”, et donarà l’opció de guardar-ho en format .GPX al teu ordinador. Si et cal ajuda fes click aquí.

Digues si t'ha agradat

Comparteix